SAMO OVAKO ŽUMANCE NIKADA NEĆE POZELENETI:Ovo je jedini pravilan način za kuvanje jaja
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

savet

SAMO OVAKO ŽUMANCE NIKADA NEĆE POZELENETI:Ovo je jedini pravilan način za kuvanje jaja

Šta da radite prilikom kuvanja jaja ako ne želite da žumanca budu zelena?

Objavljeno:

Najpoznatiji običaj je farbanje jaja kojem se raduju sve generacije. Ove godine vladaće različite tehnike ukrašavanja, ali da li znate na koji način možete savršeno da skuvate jaja? Ne samo da neće pucati, već možete da izbegnete i da žumance pozeleni.

Žumance je bogato korisnim supstancama, ali ga je lako pokvariti prilikom kuvanja jaja. Jedan od najčešćih problema je to što poprimi zelenu boju. Belance sadrži vodonik-sulfid. Tokom zagrevanja, proteini se uništavaju, oslobađajući gasove sumpora. Ovi gasovi reaguju sa gvožđem sadržanim u žumancetu, zbog čega ono dobija zelenkasto-sivu nijansu, prenosi mondo.rs.

Ako želite da izbegnete zeleno žumance, trik profesionalaca krije se u kuvanju jaja na pari. Ovo je najbolji način za očuvanje hranljivih materija i sprečavanje žumanceta da dobije zelenu boju. Ako koristite šerpu, poklopite je nakon što voda proključa. Kuvajte jaja na pari 12 minuta i prebacite ih u ledenu vodu.

Bonus video:

00:20

Nikola Rokić na putu do Grčke

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.